söndag, februari 11, 2007

Lägesrapport, 6 månader

För ett tag sedan började jag fundera extra mycket på det här med bebis och sömn. På kvällarna har Siri varit vaken tills vi gått och lagt oss och det har inte varit något problem eftersom hon inte varit grinig på kvällarna utan go´och glad som vanligt. Men så började det kännas som om hennes kvällar borde bli lite kortare. Jag lånade hem Anna Wahlgrens Sova hela natten-bok och läste att sexmånaders ska sova cirka 14 timmar per dygn. Det gjorde Siri visserligen, men jag tyckte ändå att metoden lät bra. Det enda jobbiga är att man måste ha andningslarm och det kändes både dyrt och lite omständigt.

Sedan kom jag på att vi aldrig försökt lägga henne tidigare, det har bara blivit på rutin att hon varit uppe lika länge som oss. Så innan jag börjar med någon metod tänkte jag att jag kan ju försöka lägga henne tidigare.

I onsdags började försöket, damen somnade snabbt vid bröstet. En gång fick jag söva om henne. Sedan dess har hon somnat vid åtta, förutom i torsdags då vi fick besök vid sovtid. Igår kväll gnuggade hon sig i ögonen redan vid halv åtta. De få kvällar vi tillämpat sova-klockan-åtta visar hon tydligt hur trött hon är när klockan närmar sig läggdags. Hon vaknar mellan sju och halv nio på morgonen. Fortsättning följer ...

Nu sover tjejerna middag i sovrummet och Markus är och åker snowboard med Martin. Jag sitter och har lite långtråkigt och vill renbädda och dammsuga, men får vänta till Siri sovit klart.

Vad händer annars med Siri? Skriver lite, om inte för att minnas längre fram.
På tisdag fyller hon sex månader. Purén går ner lite lättare nu, vissa sorter suger hon i sig från skeden och öppnar glatt munnen för. Hon älskar att sitta själv, tungt framåtlutad, men ändå. Hon är inte alls sugen på att rulla runt, varken från mage eller rygg och tycker inte speciellt mycket om att ligga på mage mer än korta stunder. Hon blir otroligt glad när man håller upp hennes napp och hon får se den tecknade katten på baksidan - då sträcker hon sig efter den och lyckas rätt ofta få in den rätt i munnen. Hon älskar att stå och balansera när man håller henne i händerna. Inga tänder är i sikte. Jag upplever henne som glad och trygg och ofta går det hela dagar utan att hon gråter. Lite restriktiv mot främlingar har hon dock börjat bli.

Ja, så var det med det. Nu kanske jag ska äta en hårdbrödmacka för att få något att göra.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej vännen! Din 6 månadersrapport inspirerade mig till se efter vad som hände i Mollys liv vid 6 månader. Det var faktiskt då jag började blogga själv ( återigen inspirerad av dig!)det känns som nyss och ändå har det hänt massor sen dess. Ska bli så kul att ses snart! Kram på er! Och lyckospark på markus inför resan!

Mari sa...

Jo jag tänkte på Molly när jag skrev om Siri. På när vi var och hälsade på er i Sthlm, tror det var i september - då var det väldigt nära att Molly kröp. Siri verkar inte ha några sådana ambitioner ännu, det kommer nog och det är ju skönt att hon ligger kvar på samma ställe som man lägger henne på, ett tag till i alla fall. Jag kommer nog rätt tidigt på torsdag, eftersom Siri börjar bli ganska trött vid sjusnåret för det mesta.

Kram kram

Hanna sa...

Ni får komma när du vill såklart, jag är fri och ledig!!!