måndag, mars 03, 2008

Nu minns jag vad jag skulle fråga om

Kollade upp vem som viger borgerligt i Piteå kommun. Kan inte säga att jag blev exalterad.

Minns att Sanna tipsade om en kvinna i Västerbotten som hade dop, vigslar och begravningar som affärsverksamhet. Någon som har andra tips? Kan en privatperson få tillfällig vigselrätt. Någon som vet?

5 kommentarer:

Terése sa...

Vi gifte oss borgeligt. När vi träffade vigselförrättaren före vigseln, för att gå igenom proceduren, sa han att det fanns två versioner av vigselakten. En på 10 sek och en på 30. Vi tog den på 30.

Jag kommer inte ihåg vad han hette, men jag kommer ihåg att han hade skägg och en mjuk framtoning, och att jag grät.

Sara sa...

Nej, men jag känner en mycket sympatisk och enkel kvinnlig präst som jag vet kan viga utomhus eller hemma, inte nödvändigtvis inne i kyrkan alltså.

Så kort version som 10 eller 30 sekunder har hon nog inte :), men jag har aldrig förstått mig på varför man ska "göra bort" en så fin stund så snabbt som möjligt? Man vill väl njuta av den? Eller?

Nybliven sa...

Jo jag vet en suverän. Min moster sysslar nämligen med sånt. Hon är vigselförättare som viger par på mysiga ställen och andra par som inte vill/får vigas i kyrkan (läs: homosexuella i många fall). En kvinna med hjärtat (och hjärnan) på rätta stället.
Hör av dig om ni står handfallna...

/Nybliven

nybliven mormor sa...

Länstyrelsen är de som utser vigselförättare prata med dom. Förr var de möjligt att utse någon för ett speciellt tillfälle, men jag har hört nått om att det har eller skulle ändras.

Mari sa...

Hej Terése, det är just det med 10 eller 30 sekundersversionen. Jag vill att ceremonin ska vara längre än så. Fast som du beskriver det låter det fint och minnesvärt i alla fall!

Sara, håller med till fullo. Vi kanske måste tänka om med borgerlig/kyrklig vigsel. Utomhus blir det i alla fall (om det inte regnar).

Nybliven, det låter mycket intressant. Jag vill gärna veta mer. Vi du mejla är adressen mari@clewer.se.

Agneta, jag har kollat på länsstyrelsens hemsida men hittar ingen info. Kanske ska slå dem en signal. Alltid värt att kolla.