onsdag, april 02, 2008

Imelda Marcos

Birgitta på jobbet hade nya (smakfulla) lackstövlar och vi började prata om passion för skor. Och då nämnde hon någon som får Carrie Bradshaw att blekna. Nämligen Imelda Marcos.

Imelda var gift med före detta Filippinska presidenten Ferdinand Marcos från 1954 fram till hans död i slutet av 80-talet.

1986 tvingades makarna i exil och de amerikanska myndigheterna väckte åtal mot paret för svindleri och förskingring. Fyra år senare stod hon inför domstol, anklagad för att ha stulit 105 miljoner dollar, men frikändes. Sedan dess har hon återvänt till Filippinerna och ställt upp i presidentvalet två gånger - och förlorat lika många gånger.

Efter att paret tvingats lämna Filippinerna hittade motståndsstyrkorna i hennes garderob i presidentpalatset 3 000 par skor, 500 behåar och 200 höfthållare.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Marcos regim har varit ett gissel för många Filipiner och landet har fortfarande stora problem med korruption och stora orättvisor mellan dem som har och inte har.

Många har inte ens råd med 1 par skor. Imelda Marcos har förutom ställt upp till val även ett sko- museum där hennes skor finns till beskådan. Jag åkte ju till Filipinerna på "bröllopsresa" med partidistriktet (utan maken Christer) dock har jag inte varit på museumet. :-D

Mari sa...

Hmmm ... museet är säkert fascinerade. Men när sådana otroliga skillnader (fattig befolkning - rikedom i överflöd) blir så tydligt som det säkert är där brukar jag bli ganska illamående och illa berörd.

Kanske var det lika bra att du aldrig var där på din "bröllopsresa".

Anonym sa...

Ja hela resan var ett misch march av känslor, full av beundran för dessa människor som kämpar för rättvisa, för överlevnad. trots hot mot egen person och sin familj.

Skorna kunde jag mer än gärna vara utan. Den riktiga bröllopsresan får bli vid annat tillfälle och då blir det nog inte Filipinerna.

Mvh Hannah