lördag, augusti 17, 2013

Shrimp Saganaki




Jag fick en fråga om receptet på räkgrytan, så här kommer det, på ett ungefär.

Jag hittade tyvärr inte osten saganaki (en grekisk delikatessost som äts stekt, lite som halloumi, men smälter). Istället använde jag fetaost.

Shrimp saganaki

2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor - finhackade
1 gul lök - hackad
2 krm chiliflingor
1 dl krossade tomater
1 tsk torkad oregano
0.5 dl vitt vin
0.5 fiskbuljongtärning
0.5 msk tamarisoja
salt och peppar
hackad färsk persilja

150 g skalade räkor (köp oskalade och skala själv)
150 g feta- eller saganakiost

Sätt ugnen på 250 grader.

Skålla tomaterna, skala dem och hacka fint.

Hetta upp oljan i en kastrull. Tillsätt lök och stek tills den mjuknat, cirka 5 minuter.

Tillsätt tomaterna, chilin och vitlök och fräs. Rör ner tomatkross, oregano, vin, fiskbuljong och soja. Sjud tills såsen tjocknat. Smaka av med salt och peppar. Och kanske lite flytande honung.

Ta bort från värmen. Rör ner persilja. Häll i ugnsfast form, lägg i räkorna och toppa med feta­osten som du smulat.

Gratinera i 15 minuter. Servera med smörstekt solrosbröd och en liten grekisk sallad med oliver, fetaost, tomat, rödlök och salladshuvud.

Inga kommentarer: