söndag, maj 22, 2016

Fräscht, sött och gott


* * *
Här har jag samlat fyra favoritrecept.

De fungerar lika bra som mellanmål eller dessert.

Eventuella rester kan man dessutom äta till frukost!

Först ut är mango- och bananglass.

- - - - -
Mangoglass med citronmeliss

Krämig, svalkande och solgul. Glass som ger mersmak!

Räcker till cirka fyra personer

250 g frusen mango
En frusen mogen banan
0,5 dl kokosgrädde
.
Förbered genom att slanta en mogen banan och frys in.

När du ska göra glassen sätter du samman fryst banan, frusen mango och kokosgrädde i matberedaren. Mixa till en härligt krämig glass. Du kan behöva stanna beredaren och peta ner frukten från kanterna några gånger, men ge inte upp.

Servera med citronmeliss, lite kokos och färska blåbär.


Morotsrutor med citron och kardemumma

Bara att mixa ihop. Går lika bra att rulla till bollar som att skära i små rutor.

1 dl finriven morot
2 dl naturella cashewnötter
10 urkärnade dadlar
0,5 tsk mortlad kardemumma
finrivet skal från en citron
en nypa flingsalt
2 dl kokosflingor

Mät upp ingredienserna och mixa ihop till en smet i matberedaren. Gör du bollar kan du låta smeten stå i kylskåp en stund innan du rullar. Vill du göra rutor, klicka ut smeten på ett bakplåtspapper, vik över pappret och forma smeten till en rektangel.

Låt stå i kylen en stund, skär med vass kniv och vänd bitarna i riven kokos.


Svalkande snabbdessert med vit choklad

Perfekt efter en god grillmiddag.

För fyra personer

2 burkar Ica:s kvarg med smak av vit choklad och kokos
Jordgubbar
Blåbär
Riven vit choklad
Grovhackade pistagenötter

Lägg stora, amerikanska blåbär i botten på fyra glas. Addera några skurna jordgubbar. Skeda över kvargen med smak av vit choklad och kokos.

Toppa med riven, vit choklad och några grovhackade pistagenötter.

Njut!
 

Smulig paj med rabarber och bär

Den allra första rabarbern är den bästa. Jag blandar med färska jordgubbar och hallon från frysen.

5 rabarberstjälkar
10 färska jordgubbar
1 dl tinade hallon
0,5 dl stevia (förslagsvis Sötströ från Ica)

Smuldeg
50 gram kokosolja eller smör
0,5 dl mandelmjöl
1,5 dl sötmandel
1,5 dl hasselnötter
1 dl kokosflingor
en nypa flingsalt
4 msk stevia (eller honung)

Skär rabarbern i mindre bitar och dela jordgubbarna i halvor. Lägg ut frukt och bär i en pajform och strössla över stevia eller honung. Mixa ihop ingredienserna till smuldegen i matberedaren och täck frukten med den.

Grädda i 200 grader i cirka 20–25 minuter, så att rabarbern mjuknar. Se upp så att inte smuldegen bränns, lägg folie eller en plåt över efter en stund.

Servera gärna med råkräm: Vispa 2 dl grädde för sig, vispa ihop 2 äggulor med vaniljpulver och 3 msk Sukrin melis (som florsocker, men i steviaform). Blanda försiktigt ihop de två smeterna till en god vaniljsmakande kräm.

Inga kommentarer: